Taky vás vždycky zajímalo, jak na křupavá kuřecí křídla obalená v marinádě? Mě tedy ano, protože tuhle chuťovku jsem si vždycky moc ráda dávala v restauracích a doma to pořád nebylo ono. A jak to tak na začátku vaření bývá, byly to pokusy a omyly. Marináda nedržela a bylo to spíš pečené kuře s tekutou omáčkou, což mělo k mojí představě daleko.

Kouzlo správného pečení

Kouzlo křupavých křidélek totiž není jen ve vynikající marinádě, ale především v pořádném předpečení a osušení. Takže si k receptu rovnou připravte i velkou roli kuchyňských utěrek a jdeme na to.

Recept je na 2 porce křidélek, když jich budete dělat víc, vše si úměrně vynásobte podle množství masa a připravte si dva plechy na pečení. 🙂


doba přípravy včetně pečení: 1 a půl hodiny • počet porcí: 2

kureci_kridylka_sriracha_07

ingredience

na první fázi předpečení
• kuřecí křídla 800 g (8-9 ks)
• 2 lžíce rozpuštěného másla
• 1 lžíce sezamového oleje (lze použít i olivový)
• 1/2 lžičky soli
• 1 lžička sušeného česneku
• 1/4 lžičky čerstvě mletého pepře
• špetka mletého chilli
• role kuchyňských utěřek

na chilli Sriracha marinádu
• 2 lžíce másla
• 5 lžic medu
• 5 lžic Sriracha omáčky
• 1 lžíce sojové omáčky
• 1 lžíce limetové šťávy
• 1 lžíce rýžového octa
• 1/2 lžičky chilli vloček
• 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
• 1 a půl lžičky kukuřičného škrobu

servírujeme s
• měsíčky limetky
• sezamovými semínky
• čerstvými listy koriandru
• křupavou bagetkou

postup

1. omyjeme a osušíme maso
Kuřecí křídla omyjeme a pořádně osušíme papírovými utěrkami, abychom odstranili co nejvíce tekutiny.

2. připravíme si marinádu na předpečení 
Smícháme si 2 lžíce rozpuštěného másla, 1 lžíci oleje, 1/2 lžičky soli, lžičku mletého česneku, 1/4 lžičky mletého pepře a špetku mletého chilli. Vše promícháme.

3. marinujeme a pečeme
Osušená křídla dáme do větší mísy, ve které je pořádně ,,vykoupeme“ v připravené marinádě. Křídla vyskládáme na plech pokladený pečícím papírem a pečeme v troubě na 200°C cca 40-50 min. V půlce pečení křídla obrátíme, aby byla křupavá z obou stran. Délka pečení závisí na výkonu trouby, křídla ale musí být na povrchu zlatavá.

4. připravíme si chilli Sriracha marinádu
Zatímco se nám křídla pečou, rozehřejeme si na mírném ohni 2 lžíce másla, do kterého přidáme 1/2 lžičky chilli vloček a 1 lžičku nastrouhaného zázvoru. Minutku restujeme, přidáme 5 lžic medu, 5 lžic Sriracha omáčky, 1 lžíci sojové omáčky, 1 lžíci limetové šťávy a 1 lžíci rýžového octa. Promícháme a za stálého míchání přivedeme na mírném ohni k varu. Nakonec vmícháme 1 a půl lžičky kukuřičného škrobu rozmíchaného v trošce vody a ještě minutku mícháme, dokud nám škrob marinádu nezahustí. Hotovou marinádu odstavíme a necháme zchladnout.

5. marinujeme a dopékáme
Křídla, která máme v troubě, by měla být hezky zlatavá a připravená k další úpravě. Plech vyndáme z trouby, křídla z něj opatrně přendáme do větší mísy a nalijeme na ně hotovou chilli Sriracha marinádu. Vše promícháme tak, aby se na každé křídlo dostalo co nejvíce marinády. Troubu máme stále zapnutou na 200°C. Z plechu vylijeme všechen vypečený tuk a dáme si na něj nový arch pečícího papíru, na který vyskládáme kuřecí křídla obalená Sriracha marinádou. Na každé křídlo můžeme ještě kápnout zbylou marinádu, abychom využili každou kapku. 🙂 Plech s křídly dáme naposledy do trouby cca na 5 minut, což marinádu krásně spojí s křídly. Dávejte pozor, aby se vám nic nepřipálilo.

6. servírujeme
Křídla vyndáme z trouby, posypeme čerstvě pokrájenými listy koriandru, sezamovými semínky a zakápneme limetkou. Jako příloha je vynikající křupavá bagetka.

tipZbytek medové Sriracha marinády můžete využít na vynikající dip. Stačí k němu přidat majonézu, trochu sezamových semínek, šťávu z limetky, nasekaný čerstvý koriandr a promíchat.

Dobrou chuť přeje Judit

     VYTISKNOUT RECEPT     

kureci_kridylka_sriracha_04 kureci_kridylka_sriracha_05 kureci_kridylka_sriracha_06kureci_kridylka_sriracha_08 kureci_kridylka_sriracha_09

Judita
Zdravím všechny! Jmenuji se Judita a jsem srdcem i hlavou celého blogu. V rámci projektu se starám o tvorbu webu, grafiku a design, texty, fotografie i marketing a výběr zboží. Kromě toho píši většinu receptů a cestovatelských článků, které vznikají na cestách s mým přítelem Filipem. Dělám zkrátka vše od shora dolů, jak to tak u malých projektů bývá. :-) Od malička dělám to, co mě nejvíc baví. Tvořím.

Okomentovat